Ecologisch tuinontwerp voor vrijstaande woning in Woudenberg op een groot kavel met vijver, boomgaard en moestuin.
Natuurinclusief
Beplantingsplan
Hoogteverschillen
Langs het pad naar de voordeur (de ‘rode loper’) loopt een grote kleurrijke border met vaste planten die door de seizoenen heen prachtig veranderen. Er is veel variatie in bloei(tijd), hoogte en structuren. Verder van de woning af is de beplanting wat minder uitgesproken, robuuster en bestaat het vooral uit inheemse heesters en bomen.
In de winter steken grassen mooi af tegen de zwarte gevel.
Het verschil tussen het hoogteniveau van de woning + schuur en de tuin wordt benut om borders te accentueren en het terras (dat aan de ‘wilde’ buitentuin grenst) als het ware boven het landschap uit te laten steken.
Vanuit de woonkamer is er zicht op een eyecatcher zoals een vroegbloeiende Hamamelis.
Buiten de ‘erftuin’ en om de vijver is de beplanting natuurlijker. Grote delen worden ingezaaid met een streekeigen bloemenweide mengsel. In de buitentuin mogen planten ook ‘aan komen waaien’ zoals bijvoorbeeld Verbascum nigrum.
Verschillende grassen en asters worden in de borders om de woning heen herhaald voor samenhang.
Deze tuin is ontworpen vanuit het principe van het gezamenlijke erf (de ‘strooi’ opzet). Daarbij worden aan het perceel naast de volumes van de woning en schuur ook nieuwe volumes toegevoegd die bestaan uit een plantvak, boomgaard, moestuin en terras. Deze volumes en lijnen (van hagen, bomenrijen) lopen parallel of haaks aan de bouwvlakken, zo zorgen ze voor samenhang en geven ze het gezamenlijke erf mede vorm.